SAINT DENIS

For this project set in Saint Denis, Paris, we wanted to create a building that celebrates a vibrant city that thrives on its own history and culture. The design is an innovative, lightweight structural trellis made from wood, to create an ecological office building reminiscent of a forest amongst the city. A large atrium provides access to two independent entrance halls, revealing an urban oasis amongst the city streets. The parametric structural system creates flexible meeting spaces that are able to be reconfigured using partitions of wood and glass throughout.

SAINT DENIS

DATE  2020

LOCATION PARIS, FRANCE

STATUS INVITED COMPETITION

TEAM

Mamou-Mani Ltd

Arthur Mamou-Mani, Nina Pestel, Ayham Kabbani, Theophile Peju, Carmen Hu, Andros Antoniades, Agnese Trinchera

ENGINEERS

Format Engineering Ltd

James Solly, Stephen Melville

The modular facade is composed of what we call ‘Voxels’ – three-dimensional pixels made from wood and glass, allowing us to create an interior village on a human scale. The glass facade is set back from the structural lattice which enables the floors to function as solar shading; this alternates with insulated origami walls to create a selection of more private meeting spaces and play with the rhythm of the building.